Fascia tréning

fascia egy kötőszövet, ami formát ad testünknek, fejünktől lábujjainkig összetart minket, és fontos feladata van, az érzékelés. Ez a kollagéndús, szakadásnak ellenálló, szalagszerű szövet körülveszi az agyat, csontokat, izmokat, valamint az egyes izomrostokat, és a belső szerveket is összefogja. A fasciaháló része az inak, szalagok, izületi tokok is.

A mozgás a legfontosabb, amit azért tehetünk, hogy a fascia erős, ezért rugalmas maradjon. Ellenkező esetben, rendszeres mozgás nélkül letapad és megkeményedik a szerkezete, ezáltal a mozgás korlátozódik.

A fascia letapadás a leggyakoribb oka a panaszoknak a nyak, a váll, a hát, derék illetve az alsó végtag területén. Ez főleg abban az esetben gyakori, ha valaki ülőmunkát végez. A túlterhelés, egyoldalú terhelés és a stressz károsítja a kötőszövetet.

Ha a rugalmasságunk, mobilitásunk csökken, akkor állandósulnak a tartós feszülések, lemerevedések és a fájdalom. A jó hír azonban, hogy nem kell tétlenül és reménytelenül tűrni ezt, hanem tudunk ellene tenni. Bármelyik területet is nézzük, érvényes az a megállapítás, hogy egy jó fascia terápia/tréning pozitívan befolyásolja a harántcsíkolt izom teljesítményét. Erősíti és rugalmassá teszi a szalagokat, ínakat, így csökken a különféle sérülések veszélye. Segít megszabadulni a krónikus fájdalmaktól.

Fascia tréning : Teljesen új edzésforma. Más, mint egy gerinctorna vagy egy pilates , jóga vagy bármelyik tréning. Teljesen mindegy, hogy mit sportolunk, ez minden sportágnak, edzésprogramnak kiegészítője. Ajánlott, aki csak mozgásszervi fájdalmak prevenciójaként használná, gyógytorna-rehabilitációként, cardio-erősítő edzéseket egészíti ki rugalmasítás érdekében, de a fascia tréning által sportteljesítményünk sokkal biztosabb lesz, így ma már versenysportnak is szerves része.

Miben különbözik a fascia tréning a szokásos mozgásingerektől?

Vitathatatlan, hogy a modern sporttudományos kutatások és az új mozgásszervi rehabilitációs technikák középpontjában több éve a fascia áll.

A fascia rehabilitációjára, nyújtására, megerősítésére, teljesítményfokozására szolgáló speciális mozgásingerek összességét fascia-tréningnek nevezzük.

A kötőszövet (latinul fascia) mindig is fontos alkotóeleme volt szervezetünknek, de kizárólag az elmúlt 10 év kutatási eredményei világítottak rá arra, hogy az emberi mozgásrendszerben jóval több és fontosabb funkciója van a fasciának, mint azt korábban gondoltuk.

Régóta tudjuk, hogy a kötőszövet befed, burkol, támaszt ad, üregeket képez a szerveknek és helyükön tartja azokat, de még a kutatókat is meglepte a kutatási eredmény, miszerint a fascia az előbbi funkciókon túl kinetikus energiát tárol, és ezzel segíti könnyebbé tenni mozgásunkat és az izom munkáját. Továbbá fontos szerepet játszik az ízületek, így többek között a gerinc stabilizálásában és mozgatásában.

A kötőszövet edzhető, regenerálható.

A túlsúly, a mozgásszegény életmód, a folyamatos egysíkú (túl)terhelés, a rossz táplálkozási szokások és a különböző kisebb-nagyobb sport- és egyéb sérülések miatt rossz kötőszöveti struktúra és ebből eredően mozgási diszfunkció alakulhat ki.

Ma már tudjuk, hogy a kötőszövet edzhető, regenerálható, a kiszáradt, összefilcesedett, összetapadt, megvastagodott kötőszöveti struktúra speciális mozgásingerrel helyreállítható és ezzel a káros kompenzációtól és fájdalomtól mentes mozgás újra megvalósítható. A fascia rehabilitációjára, nyújtására, megerősítésére, illetve teljesítményfokozására szolgáló speciális mozgásingerek összességét fascia-tréningnek nevezzük.

Fascia-tréning 5 pillére

1. SMR-technika

A fascia-tréning első fontos eleme a gyógyító SMR-technika (Self Myofascial Release). Ez a sokak által jól ismert, szivacshengeren és kemény szivacsgolyókon végzett hengerezési technika. Fokozza a fascia hidratáltságát, segít az izmok ellazulásában, oldja a kötőszöveti feszességeket. 

2. Fascia-hangsúlyos nyújtás

A fascia-tréning második fontos pillérét a fascia-hangsúlyos nyújtás alkotja. Kötőszövetünk teljesen körülöleli testünket, mindent összeköt mindennel, ezért speciális technikánk alapelve, hogy ezt a háromdimenziós nyújtással, sok síkban, sok vektor mentén nyújtjuk. Nyújtógykorlataink során arra törekszünk, hogy a fibroblasztokat mindenhol bekapcsoljuk, így a húzó- és nyíróerőknek ellenálló fasciát hozzunk létre.

3. Katapult-tréning-rugalmasítás

 Az ide tartozó gyakorlatok célja, hogy a kötőszövet kinetikus (mozgási) energiát tároló képességét fejleszteni tudjuk. Ha rugalmasabbá, elasztikusabbá tesszük a szalagokat, inakat, ízületi tokokat, akkor jóval több mozgási energiát képes eltárolni, ezzel pedig megelőzhető az izom túlterhelés és fokozható a sportteljesítmény.

4. Propriocepció-fejlesztés

Negyedik fontos pillérünk a propriocepció-fejlesztés, azaz az ízületi térzékelés trenírozása. A receptor és az agy közötti kommunikációban központi szerepe van a fasciának. A kutatási eredmények azt igazolják, hogy azon a területen, ahol myofasciális eredetű fájdalom jelentkezik, csökken a propriocepció. Ha ezen a területen javítjuk az ízületi térzékelést, akkor csökkenni fog a fájdalom. 

5. Háromdimenziós mozgás

Ötödik pillérünk nem más, mint a háromdimenziós mozgás, erősítés. 

Ebből adódóan minden kötőszövetet sok síkban, sok szögben, sok vektor mentén kell erősíteni. Sok esetben eltávolodunk a szimmetriát forszírozó, megszokott edzéselvektől és teljes mozgáspályán, három dimenzióban erősítjük, mozgatjuk a fasciát.

A fascia-tréning gyakorlatai lépésről lépésre nehezíthetők, így a frissen sérült vagy műtött páciens rehabilitációjától egészen az élsportolók teljesítményfokozó edzéséig minden szinten ki tudjuk hozni belőle a maximumot.

Fascia tréning / Gyógyfitness órák

Lehetőség van egyéni és csoportos órák látogatására. Az egyéni órákhoz időpont egyeztetés szükséges.

– csoportos FASCIA TRÉNING-GERINCTRÉNING

-Kis létszámú, családias légkör, maximum 11 fő , 60 perc

kedd 8.00

szerda 16.10, 17.35

csütörtök 8.00

-péntek 6.45

Medical Fitness óráimon várlak szeretettel, ha:

  • krónikus –nyak, -hát, -váll, -derék, -csípő, -térd problémával küzdesz
  • porckorongsérv esetén
  • veleszületett vagy szerzett betegségből adódó fájdalom esetén: gerincferdülés, lúdtalp, végtaghossz különbség
  • ha szeretnél a testtartásodon javítani / rossz testtartás miatt jelentkező púp ledolgozása esetén
  • stresszes életmódot folytatsz, ezért izmaid állandóan befeszülnek
  • ülőmunkát folytatsz, így számos izomcsoportod befeszül, rövidül és tartós, visszatérő fájdalmat okoz
  • sérülések, műtétek utáni lábadozás esetén , rehabilitáció
  • prevenció esetén

ÁR / IDŐTARTAM :

Csoportos óra: 2300,- / 60 perc

Egyéni óra: 8000,- / 50 perc , 4000,- / 30 perc