Korai fejlesztés

SEED fejlődési vizsgálat 0-4 éves korig

A SEED fejlődési skála a 0-4 éves korú gyermekek egyik vizsgáló eljárása az eltérő fejlődésmenet diagnosztikájában.

A SEED Fejlődési Skála, mint a 0–4 éves korú gyermekek egyik vizsgáló eljárása, az eltérő fejlődésmenet diagnosztizálásában használjuk.

A SEED Fejlődési Skálával (Sewall Early Educational Development Scale) 0–4 éves korig mérjük a csecsemők és a gyermekek adaptációs, pszichomotoros képességeit. A Skála alkotói több intelligencia teszt résztesztjeit, feladatait alkalmazták egy fejlődési skálában annak érdekében, hogy a gyermekek képességeit körvonalazni tudják.  A gyermek korosztályának megfelelően, erősségeit és gyengébb képességeit is feltérképezi, ezzel határozza meg a fejlettségi szintet, valamint a képességek struktúráját.

A skála 7 fejlődési területet vizsgál:

1. nagymozgás,
2. finommozgás,
3. beszéd és nyelv,
4. adaptáció, gondolkodás,
5. szociális-érzelmi fejlődés,
6. öltözködés és egyszerű tisztálkodás,
7. táplálkozás.

A játékos próbák egy-egy életkor érdeklődési köréhez közel állóak, játékosak. Eredményre jutunk azokkal a gyermekekkel is, akik aktivitásuk fokozottsága miatt, vagy érdeklődésük beszűkülése okán nem minden feladatra nyitottak. A feladatok sorrendje nincsen meghatározva, bármikor, amikor a gyermek érdeklődését felkeltette, elvégezhetjük a próbát az adott eszközzel.

Pozitívuma, hogy maga a teszt felvétele viszonylag rövid időt vesz igénybe. Az időfaktor természetesen a gyermek életkorával összefügg. Idősebb gyermekeknél több próba szerepel, de a gyermek feladatmegoldásainak idejét, az ő tempóját figyelembe vesszük az értékeléskor.

Előnye és egyben kritériuma is a vizsgálatnak, hogy a szülő (gondozó) mindig jelen legyen a vizsgálaton. Nem csak a gyermek biztonságérzete miatt van erre szükség, hiszen biztonságban jobban teljesítenek a gyermekek, hanem azért is, mert az ő információit is elfogadjuk, értékeljük.

A kiértékelés során a szülővel megbeszéljük a megfigyelésünk eredményeit és amennyiben szükséges terápiás javaslatot teszünk ,mely terápiák többségükben Mozgáskuckónkban elérhetők.  

Korai szűréssel, korai fejlesztéssel várjuk a gyermekeket ,akár már néhány hetes kortól. Nagyon fontosnak tartjuk a korai állaptfelismerést, szülők tájékoztatását a fejlesztési lehetőségekről, mely megelőzheti a másodlagosan kialakuló problémákat.

Milyen esetben tudunk segíteni?

  • normál fejlődésű gyermek esetében képesség és mozgásfejlesztésben
  • megkésett mozgásfejlődésű gyermek esetén
  • megkésett beszédfejlődésű gyermekeknél
  • koraszülött gyermekek esetén
  • ortopédiai problémával, tartási rendellenességgel (ferdenyak, aszimmetria, feszességek…) született csecsemőknél
  • viselkedési panaszok esetén
  • étkezési,emésztési zavarok esetén
  • minden kedves szülőt szeretettel várunk, akinek a gyermeke fejlődésével/fejlesztésével kapcsolatban kérdése merül fel

Milyen módszerekkel tudjuk a kicsik fejlődését segíteni?

SEED Fejlődési skála segítségével korai állaptfelmérésre van lehetőség. A felmérés 7 területet vizsgál,mely kimutatja,hogy a gyemek miben van életkorához képest elmaradva,mik a fejlesztendő területek.

Baba FDM,mely az izmok és a kötőszövet állapotát vizsgálja. Terápiás lehetőség az asszimetriák oldására,ferdenyak,tartási hibák orvoslására. Asszimetrikus mozgásfejlődésben a blokkokat oldani tudjuk az FDM segítségével. Erről bővebben a Baba FDM fül alatt olvashatsz.

Baba Visceral a belgyógyászati kórképeket kezeli. Segítségével az idegrendszer paraszimpatikus tónusát tudjuk fokozni,mely nyugtató hatással bír. Étkezési, alvási, fogzási panaszok orvosolhatók segítségével. (erről a Baba Visceral fül alatt olvashatsz bővebben)

Egyéni és csoportos mozgásfejlesztésre is van lehetőség.

A felmérés függvényében teszünk javaslatot,hogy egyéni,csoportos vagy betanítás után otthon végezhető gyakorlatsort biztosítunk a gyemeknek.

Csoportos fejlesztés:Kezes -lábas babatorna 2 hónapos kortól (erről bővebben a Kezes-lábas babatorna fül alatt olvashatsz) Picur torna járó babáknak 3 éves korig(erről a Picur torna fül alatt olvashatsz bővebben) 3-4 éveseknek az Okosító tornát javasoljuk (erről az Okosító torna fül alatt olvashatsz bővebben)

Logopédiai fejlesztés: beszédindítás, megkésett beszédfejlődés logopédus, gyógypedagógus segítségével.

Komplex gyógypedagógiai fejlesztés

SEED fejlődési vizsgálat 0-4 éves korig:

Vizsgálat: 13.000,- /alkalom

Kontroll vizsgálat: 8.000-, / alkalom

Írásos szakvélemény: 5000,-

Komplex vizsgálat: 

SEED fejlődési vizsgálat + Baba FDM vizsgálat: 18.000,-